Uitvaart inspiratiemarkt Matrice

ZONDAG 18 SEPTEMBER 13.00 – 17.00 uur verrassende uitvaart-inspiratiemarkt

PROGRAMMA

Lezingen (20 minuten)

– ‘Nadenken over je eigen uitvaart’, Jolien vd Kooij, Matrice (13.15 uur)

– ‘Kinderen en rouw’, Leoniek vd Maarel, Achter de regenboog (13.50 en 15.50)

– ‘Levenstestament’, Helma Leonhard notaris (14.30 en 15.10)

– ‘Wat zeg je wel én niet tegen iemand in rouw’, Jolien vd Kooij, Matrice (16.30)

 

Wat kan je allemaal doen:

– Op een kist schrijven: ‘voordat ik doodga wil ik nog…’

– Proefliggen in een kist.

– Hoe voelt het om een kist te dragen?

– Ontwerp je eigen rouwkaart.

– Optreden van poppenspeler voor kinderen.

– Consult ‘Wat kost een uitvaart?’

– Ontwerp je eigen grafsteen.

– Bloemstuk maken.

– Oude kledingstukken gebruiken als herinnering

 

Verrassend en inspirerend ook door:

– Bijzonder vervoer zoals een uitvaarttruck, gebloemde rouwauto, uitvaartfiets, VW-busje en rouwauto voor kinderen.

– ‘Andere’ kisten, wades van vilt, aparte urnen, boeken over rouw, assieraden, video-opnames met drones en vogelhuisjes voor as.

 

Live-muziek

– zangeres Waldin Roes

– dj Peter Pipping

– flamencoband Los Hermanos

– accordeonist Kees Wagenaar

 

Informatie

– Bij Matrice, Prins Bernhardlaan 121 in Schiedam

– Toegang gratis

– Wel dingen te koop (niet pinnen)

– Bijzondere troosthapjes, muffins, koffie, thee en een lekker glas wijn

– Tegelijkertijd met Cultuur Borrelt in Julianapark

 

Levensboom

De levensboom wordt in het scheppingsverhaal van de Bijbel genoemd als de boom, die samen met de boom van de kennis van goed en kwaad, door God werd geplant in de Hof van Eden. Het is een boom waarvan de vruchten eeuwig leven geven. In de Indonesische cultuur wordt de levensboom als onderdeel van het wajangspel gebruikt en staat zij symbool voor de goddelijkheid van het leven. Deze Indonesische levensboom heeft mij geïnspireerd tot dit staande monument.

gurnungan

levensboom 48 x 37 cm

De weg naar Santiago

De weg naar Santiago de Compostella

Na een jaar kreeg ik mijn eerste opdracht sinds ik mijn bedrijfje Tiërna vorig jaar startte. De opdracht was bescheiden, een tegel van 15 bij 15 cm. Het voorbeeld was gegeven, een tegel met een Jacobsschelp die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella markeert. Op de foto die ik via de e-mail aangeleverd krijg kan ik ook de herkomst van de tegel zien: Llanes staat er naast de Jacobsschelp in de tegel gestempeld. Llanes is een idyllisch plaatsje aan de golf van Biskaje. Ik was voor de laatste keer met mijn ouders op vakantie toen ik ze wist over te halen, de ook met de auto lange tocht naar Santiago te maken. Mijn vader was idolaat van het stadje met zijn villa’s, die aan de kant van de weg naar de haven lagen. Daar, bij de bakker, vond hij puddingbroodjes, een gebak van koekkruimels gemaakt. Het was een smaak van vroeger. En wellicht was het ook het levendige vissershaventje wat hem aan zijn geboortedorp Scheveningen deed denken. De opdracht leek me precies iets voor mij omdat het een felgekleurde tegel met reliëf betreft en toen ik het woord Llanes ontcijferde, voelde het alsof de opdracht gezegend was.

De Jacobstegel is van een rode klei met geel en blauwe glazuur, de kleur van de zon tegen een blauwe hemel. Ik moest de juiste kleuren vinden en ging hiervoor te rade op internet. Bij één glazuurleverancier leek ik een mooie vondst te hebben gedaan. Ik vond een plaatje van een wat de juiste blauw leek te zijn. Het geel was voor mij minder problematisch omdat ik hier al ervaring mee had. Maar na het stoken bleek de blauw groen. Uiteindelijk heb ik vier nieuwe blauwe glazuren aangeschaft voordat er iets in de richting van het blauw wat ik zocht uit de oven kwam. Ook deed het geel niet altijd wat ik beoogde. Ik troostte mij met de gedachte: dat het net als met de route naar Santiago is, het gaat evengoed om de weg er naar toe te bewandelen, als om het doel te bereiken.

Het plaatsen van de tegel had ook heel wat voeten in de aarde. De tegel moest op een bestaande grafsteen van Gneis, een soort ruwe graniet, geplaatst. Op de meest geschikte plek op de steen was het verschil tussen de oppervlakte en de groeven in de steen soms wel 4 cm. Uiteindelijk heb ik een vullende kit gevonden waarmee ik de tegel kon monteren. Tot grote schrik bleef de kit ook na uren nog opschuimen. De randen moesten flink gevuld en geschuurd worden. Ik heb ze afgewerkt met een verf die ik in de kleur van de steen had gemengd. De klant was zo tevreden over het resultaat dat ik van de week een bos bloemen als bedankje voor mijn deur vond! Ik had zowel de weg bewandeld als het doel bereikt.

Santiago de Compastela tile Ondine de Kroon

het prepareren van de tegel met een laag wit kleipoeder

Santiago de compastela tile, Ondine de Kroon

tegel Santiago de Compostella voor graf pelrimsganger

 

Orpheus en Eurydice

Mijn vader, Go de Kroon, stierf 18 jaar terug op 14 April 1997, mijn moeder, Elisabeth of Pippy, die vanwege de ziekte van Altzheimer opgenomen was in een verpleeghuis, stierf twee maanden later op zijn geboortedag 16 juni.

Mijn vader was kunstenaar en bekend met de mythologie, één verhaal hield hem in het bijzonder bezig, ik vond de afbeelding ervan tussen zijn papieren: Orphues en Erudice.

Orheus en Euridice

De muzikant Orphues heeft na de dood van zijn vrouw, Eurydice een plan bedacht om met zijn geliefde herenigd te worden. Hij haalt Hades, God van de onderwereld, over met zijn muziek, Hij mag haar op halen uit de onderwereld op één voorwaarde, zij moet hem volgen en hij mag niet omkijken voordat zij het zonlicht bereiken. Samen lopen ze naar boven, maar Orpheus maakt zich op een gegeven moment zorgen en kijkt toch om of zij hem volgt. Zij moet daarom alleen terugkeren naar de onderwereld. Jaren later worden ze herenigd en zij lopen sindsdien samen over de Elysische velden.

4 oktober Afscheid Dichtbij, afscheidsbeurs in Houten

 

4 oktober: unieke uitvaartbeurs

in Het Oude Dorp van Houten

 

Puja Sonneveld (uitvaartfotografe) en Marjolein Akkermans (Ritueel begeleidster bij Afscheid) organiseren op 4 oktober a.s. in samenwerking met Anneke Schaap en Kees Brederode van Monuta uitvaartzorg, een unieke uitvaartbeurs:

 

“ Afscheid Dichtbij “

 

Een rouwkoets met paarden, een Daimler, een loopkoets en een bus.. het zijn maar een paar van de vele deelnemende voertuigen aan de rouwstoet die op 4 oktober om half 11 vertrekt vanaf het nieuwe centrum Het Rond naar het oude dorp. Het is de aanvang van een unieke uitvaartbeurs die van half 11 tot 16 uur te bezoeken zal zijn in het oude dorp van Houten. Een beurs die vrij toegankelijk is; met o.a.. live muziek uit de koepel en live muziek in het rouwcentrum aan de Vlierweg. Korte lezingen, workshops voor jong en oud, ruim 40 kramen met uitvaartverzorgers, fotografen, sieraadkunstenaars, rouwbegeleiders, kistenmakers enz. enz. die u alles kunnen vertellen of laten zien wat u nog niet wist. …

 

Om meer openheid / bekendheid te geven aan de vele wijzen waarop Afscheid en Rouw vormgegeven kan worden organiseren Puja Sonneveld, uitvaartfotografe uit Houten en Marjolein Akkermans, ritueelbegeleidster uit Leusden in samenwerking met Anneke Schaap en Kees Brederode van Monuta, deze laagdrempelige uitvaartbeurs: gewoon in het oude Centrum van Houten; op het plein, dichtbij het winkelende publiek: Afscheid Dichtbij.

 

Deze bijzondere uitvaartbeurs is bedoeld voor iedereen die in de verre of nabije toekomst keuzes hierover te maken heeft. Uitvaarten zijn persoonlijker geworden. Er is veel ruimte voor individuele wensen van de overledenen en nabestaanden. Een afscheid dichtbij. Maar nog lang niet iedereen weet wat mogelijk is en dat je daar keuzes in maken kunt.

Als je de wereld van afscheid nemen nog niet zo goed kent weet je nauwelijks waar te beginnen en is de uitvaartondernemer een belangrijke verwijzer. Maar je bent altijd vrij om zelf de kleine ondernemer uit de branche op te zoeken voor mooie herinneringen, duurzame kisten, passende rouwverwerking, muziek etc. U kunt met velen van hen kennis maken op 4 oktober.

 

We staan tussen de wekelijkse bloemen-, groente en viskraam. Op zo’n manier zijn we als branche makkelijk benaderbaar. Troostartiesten zullen op verrassende wijze passanten betrekken bij dit niet-altijd-zo-vanzelfsprekende thema.

Om 15 uur kunnen kinderen meedoen aan een ballonnenwedstrijd: ze kunnen een wens de lucht in sturen aan iemand die ze lief vinden. De eigenaar van de ballon die het verste weg gevonden wordt krijgt een feestelijke attentie. Enkele scholen in Houten hebben in de weken voorafgaande aan de beurs aandacht gegeven aan het onderwerp verlies en rouw. De wensen kunnen ook aan de wensboom blijven hangen die op het plein komt te staan.

Op www.afscheid-dichtbij zal het definitieve programma binnenkort te zien zijn. Alles is vrij toegankelijk.

 

We menen met deze verschillende en lichte vormen de drempel te verlagen om kennis te nemen van al wat mogelijk is en dat je dat zelf en op elk moment van je leven kunt regelen.

Voor meer informatie: zie onze website: www.afscheid-dichtbij.nl of mail naar post@afscheid-dichtbij.nl